Lezing

 

 

Onderstaand een korte beschrijving van de volgende lezingen:

* Signalen van de ziel

* Wie ben ik echt?

* Geluk(t) met je karma?

* Het (on)zichtbare Levenspad

* Natuurlijk Loslaten

* Burn-out: Voorkomen of Helen

* Trouw aan Jezelf

* Turbulentie in Mens & Maatschappij

P.S.

- Data & aanvangstijdstip: zie Agenda.

 

Signalen van de ziel

Hoe eenvoudig, gewoon de signalen van je ware zelf oppikken en ernaar handelen. Maar ja, hoe herken je het verschil tussen de stem van je ego en van je ziel? Wat zijn de verschillende signalen en kloppen ze wel altijd? Komen ze alleen vanuit het innerlijk of ook uit de buitenwereld? Kun je de tekenen 1 op 1 overnemen of is er nog een vertaalslag nodig? Is luisteren naar je ziel hetzelfde als 'bij jezelf blijven'? Kortom; leven vanuit je ziel is een structureel boeiende reis. Beter kun je het niet doen. Toch?

 

Lezing 'Wie ben ik echt?'

"Wat een vraag. Alsof we niks anders te doen hebben!" Maar toch… In het sociale verkeer wordt deze vraag moeiteloos beantwoord. "Ik ben moeder, manager, verpleegkundige, buurman van… zoon van…" Sommigen ervaren zichzelf meer als een geheel van verstand en emoties. Weer anderen zien zichzelf als hun ego? Dat gelooft in ieder geval de massa. Heel begrijpelijk dat het schijn ikje voor de ware natuur aangezien wordt, desalniettemin toch een sneu verhaal, want een oneindige reeks drama's zullen elkaar hierdoor moeiteloos af kunnen wisselen. De zoektocht naar je Zelf is universeel. Geen uitnodiging voor bangerds en control freaks, die immers happy zijn in hun 'veilige' ruimte. Wel een weg voor mensen die zichzelf en schijnzekerheden onder de loep durven te nemen. Eén ding is zeker, het is een ontdekkingstocht waar geen vakantie tegenop kan. Altijd spannend, onbeschrijflijk mooi, verrassend, vol vreugde en…

 

Lezing 'Geluk(t) met je karma?'

"Wat betekent het? Hoe kom ik achter mijn eigen karma? En hoe herken ik het in het dagelijkse leven? Hoe kan het uitwerken van karma kracht en rust opleveren? In het algemeen lijkt een karmische opgave heel abstract, maar in de praktijk is deze heel makkelijk te herkennen. Bestaat 'bad karma'? Alleen voor mensen die hun geluk afhankelijk van de omstandigheden maken! In wezen is karma een geweldige drijfveer voor je evolutie en de enige kans op zelfbevrijding. Wie zou hier nu niet vol overgave mee aan de slag willen gaan?

 

Lezing 'Het (on)zichtbare Levenspad'

Het leven lijkt vaak een samenloop van 'toevalligheden', maar dat is het niet. Elk levenspad is uniek. En toch verloopt het ook voor ieder mens hetzelfde, op diep niveau! Aan de hand van een oeroud model wordt het universele levenspad van geboorte tot dood gepresenteerd. Het toont op eenvoudige wijze de functie én de samenhang aan van onderwerpen als talent, karma, geluk, tegenslag, voorspoed, ziekte, DNA, bezieling, vitaliteit.

Het model genereert dikwijls veel overzicht en inzicht in het eigen leven en meer begrip voor andermans leven. Met alle positieve gevolgen van dien.

 

Lezing 'Natuurlijk Loslaten'

Loslaten is een heel natuurlijk proces en toch ook buitengewoon lastig. Vasthouden daarentegen gaat ons vaak makkelijker af. Het geeft ons het gevoel van controle. Controle over onszelf, de situatie en de ander. Maar werkt het ook goed? Wat is de functie van vasthouden? Wat is uw persoonlijke 'Stijl van Vasthouden'?

Loslaten is echter een talent dat we allemaal in ons hebben. Toch kost het ons geregeld veel tijd en energie om problemen los te laten. Welke gangbare misvattingen bestaan er over loslaten en vasthouden? Wat is de essentie van loslaten? Hoe kunnen we onze zorgen nog makkelijker loslaten?

De lezing zal gecombineerd worden met een aantal luchtige mini-oefeningen.

 

Lezing 'Burn-out: Voorkomen of Helen'

We leven in een tijdsgewricht waarin overspannenheid in ieders (directe) omgeving voorkomt. Het fenomeen kent verschillende namen zoals burn-out, overspannen, overwerkt. De essentie is dat iemand zich meestal doodmoe, lusteloos en somber voelt. Men is opgebrand. En waardoor? Ieder door de eigen unieke aanleidingen. Maar de achterliggende thematiek van een burn-out is vaak: verloren grenzen, de overlevingsstrategie wint het van voelen, contact met de zinvolheid van het (eigen) leven is zoek en een sombere 'bril' op. Met rust gaat een overspannenheid soms heel langzaam over, maar komt vliegensvlug weer terug. Een burn-out is een 'wake-up call' van de ziel en als er naar geluisterd én gehandeld wordt, dan volgt onherroepelijk een geweldige transformatie. In weerwil van de maatschappelijke visie treft een burn-out juist vaak buitengewoon wilskrachtige mensen. Zij mogen leren om deze kracht anders te gaan gebruiken om zo hun eigen koers weer terug te vinden en te vertalen naar het dagelijkse leven van werk, relatie, gezin en sociale omgeving. Als dat lukt, is men blij, gelukkig en dankbaar voor de burn-out van weleer.

 

Lezing 'Trouw aan jezelf'

Als je veel aan je hoofd hebt, wil je het liefst geen gedoe thuis en op het werk. Ongemerkt stel je je in je sociale omgeving dan vaak loyaal op. Want 'flexibiliteit' is een zeer gewaardeerd talent en goed voor de lieve vrede! En waar blijf je zelf? Onderzoek je wel wat bij jou past? En vind je vervolgens de moed om de confrontatie met jezelf en de ander aan te gaan? Welke stappen zou je maken /gemaakt hebben zonder weerstand vanuit de 'buitenwereld'? Hoe zou jouw leven er dan uitzien? Gezocht: balans tussen loyaliteit aan de omgeving en trouw aan jezelf! Dit is een interactieve lezing met praktische tips en korte oefeningen.

 

Turbulentie in mens & maatschappij - Positief omgaan met verandering

Binnen onze maatschappij lijkt het financieel-economische systeem instabiel te zijn. Bij de overheid en bedrijven is het reorganiseren troef. En binnen (intieme) relaties en familie worden onbewuste zaken versneld uitgespeeld. Kortom, in het huidige tijdsgewricht zit ons leven vol met uitdagingen en wordt er een immens groot beroep op onze veranderingsbereidheid gedaan. En dat valt niet altijd mee, want gevoelens van onzekerheid en weerstand spelen dan ook soms op. Hoe kunnen we positief omgaan met ongewenste veranderingen? En kan dat altijd? Wanneer houdt die turbulentie op? Hoe blijven we in balans en behouden we ons goede humeur? Welke sleutels zijn er om ook in woelige tijden ontspannen en rustig te blijven? Benieuwd naar inspiratieve antwoorden op deze vragen?

 


 

footer